top of page

Razkrivanje (demistifikacija) hipnoze

Moje srečevanje s transom in s hipnozo je srečevanje med menoj in posamezniki, s katerimi hodim kot sopotnik na poti k sebi, hodim z njimi in skupaj povezujemo vsak svoj notranjim jaz z ego zavestjo. Sem njihov sopotnik na poti k sebi in cilju. Sem tukaj in zdaj z njimi ko začutijo svoje občutke v telesu, razumsko sprejemajo in izražajo sebe v okolje. Vse to in še mnogo več, me je spodbudilo,da v naslednjih pričevanjih odstrem tančico skrivnostni s pojmov in prakse hipnoze in transa. Pojasnil vam bom, kako skozi proces prijetnega učenja v omejenem stanju zavesti prihaja do sprememb v lastnem umu,telesu in okolju in v ljudeh, ki hodijo z mano, ki so z mano v različnih trenutkih ali pa v popolnem stanju zavesti. Hvaležen sem svojim velikim učiteljem: Milanu, Nadi, Stephenu, Aviju, Miranu in spoštljivim avtoritetam, katerim sledim v njihovih neprecenljivih pisnih avdio in video virih: Jungu, M. Ericksonu, Hammondu, Tepperweinu…Prav posebna in neprecenljiva je ta izkušnja učenja in dela s trans fenomeni. Le- te še posebej intenzivno doživljam pri delu z osebami ki imajo ali so prebolele raka in pa njihovim svojcem. Tej življenjski izkušnji sem še posebej hvaležen. Prav tako sem hvaležen svojim dragim študentom,ki se obračajo name. Posebej sem vesel, ko me po trans hipnotski izkušnji pokličejo,ko jim uspe premagati velike in male tesnobe in strahove in narediti izpit ali premakniti goro. To je blagoslov učenca in učitelja,klienta in coucha ter terapevta. To kar bom pisal je moja alkemija moj rosarium,moja opora na lastne vire moči za doseganje velikih sprememb v globini psihe.

Skrivnost bom odstiral počasi, korak za korakom ter najprej opredelil uvodne pojme. Moj proces bo racionalen analitičen in obenem nekoliko globinski, izhajajoč iz notranjega jaza (selfa). Oboje se bo prepletalo in integriralo v celovit prikaz transfenomenov sodobnega časa.

Opredelitev transa in hipnoze

Trans je proces in stanje koncentrirane pozornosti,katerega intenzivnost lahko spremljamo glede na okoliščine. Takšna opredelitev izhaja iz učenja Miltona Ericksona in njegovih učencev, ki so razvili NLP (Bandler, Grindler, Gilligan…). Stanje je namreč skupek nevroloških procesov znotraj posameznika v danem trenutku. Sestavljajo ga: čustvena mentalna in telesna komponenta. (Vujasinovic, 2015). Trans je ojačevalec nezavednih procesov v vsakem posamezniku. S pomočjo transa si tako lahko prikličemo spomine. Trans je človekovo naravno in vsakodnevno stanje. Tudi zato je vsak izmed nas sposoben najti vstopiti v trans in najti pot iz njega. Ne obstaja noben znanstveni in drug strokovni pristop, ki bi človeka zamrznil ali ujel v tem posebnem stanju zavestne koncentracije. Se spomnite trenutkov,ko se zjutraj prebudite v topli postelji. Prijetno vam je. Medtem ko ste pokriti z deko slišite zvonenje ure, glas moža, smetarki avto na ulici in čutite svoje telo.Obenem ne morete in ne želite iz postelje. Prijetno vam je, medtem ko uživate, močno istočasno zaznavate z vsemi čutili dogajanje okrog vas,istočasno še zmeraj uživate v ležanju v postelji.

Trans lahko nastopi pri vsaki medosebni komunikaciji, tudi preko medijev ali v posebni komunikaciji, ki jo lahko zavestno razvijemo sami s seboj (avtohipnoza-o tem več v nadaljevanjih). Tako trans kot tudi hipnoza nista škodljiva za zdravje. Velja obratno: v stanju transa ob uporabi ustreznih hipnotskih tehnik nastopijo pri klientu zdravju koristne spremembe,med njimi zmanjšanje stresa in neugodja. Trans in hipnoza pomagata lajšati številne zdravstvene težave,ki so psihosomatsko pogojene. Komunikacijo ponujeno s strani hipnotizerja lahko posamezni sprejme ali zavrne. Človek lahko s pomočjo svobodne volje sam zavrne ali prekine trans.

Hipnoza je orodje terapevtom in couchom pri njihovem delu s klienti. Hipnoza ni terapija . Mojster hipnoze naj bi klienta usmerjal v vdrževanju dobraga stika in obenem oblikoval ustrezne jezikovne vzorce, ki jih imenujemo sugestije in metafore. Mojstrstvo hipnoterapevta Ericksona je je v posebnosti njegovih jezikovnih vzorcev, s katerimi je pri klientu dosegel učinkovite in zdravilne spremembe. Erickson je med drugim poudaril, da bo človek v transu, v omejenem stanju zavesti naredil to,kar ne krši njegovih vrednostnih norm. Pa boste rekli, kaj pa nekateri odrski hipnotizerji, ki pogosto namenoma smešijo posameznike pred množico.Tako mistificirajo hipnozo in sejejo strah pred njo. Nadzor nad osebo je možen pod posebnimi pogoji, kar pa ni hipnotično stanje. Tu gre za vprašanje etike in se ne veže na hipnozo (Vujasinović, 2015). Hipnozo je težko natančno opredeliti. Britansko zdravniško združenje je hipnozo definiralo kot prehodno stanje zmanjšane pozornosti pri pacientih. Torej gre za stanje, pri katerem lahko pride do različnih pojavov samo od sebe ali pa kot reakcija na verbalne ali druge dražljaje (Tepperwein, 1981: 31).

Eden od Ericksonovih učencev Stephen Gilligan (2012) je vpeljal nov termin. Govori o generativnem ali celostnem transu. Trans opredeljuje kot kreativno umetnost izražanja človeške duše. V tem kontekstu je trans naraven fenomen in povezan s človeško zavestjo. Ta naturalistični pogled predpostavlja naslednje: tudi če je identiteta posameznika nestabilna, lahko postane ponovno stabilna s pomočjo virov, ki jih ima človek že v sebi in jih s transom ponovno najde in okrepi. Hipnoza je v tem okvirju samo ena od poti in tehnik, ob pomoči izkušenega hipnocoucha ali hipnoterapevta.

Gilligan poudari da je generativni ali celostni trans pristop tretje generacije k razumevanju trans fenomenov. Generativni trans namesto zastarelega pristopa k razumevanju hipnoze upošteva kreativno zavest, ki izhaja iz kooperativnih odnosov zaupnega vplivanja in upoštevanja med zavestnim in nezavednim umom,ki se dogaja znotraj osebnosti ali pa med osebnostmi (Gilligan , 2012: 31). Gilligan sledi in aktualizira misli učitelja Miltona Ericksona. Le-ta je bil neordodoksen ustvarjalni psihiater, ki je pionirsko pristopil do dela v hipnozi. Hipnozo je premaknil od buga buga pristopa,kar pomeni, da ena oseba dela nekaj v možganih druge osebe. Ta zastarel pristop je nadomestil z novim,ki prihaja iz izkušenj človeka. Vse kar prihaja iz posameznikovih izkušenj je dobro zanj. Erickson nadaljuje, da couch ali terapevt mora pogledati, kaj prihaja iz izkušnje in ne poskuša nasilno vstaviti v človeka virov,ki niso njegovi in se pojavijo nenadoma tudi kot problemi. Na tem mestu Erickson postavi vprašanje za klienta: Kako lahko ceniš svoj problem kot priložnost, da se ti bodo odprle nove priložnosti in stvari v življenju. Primer: Če imamo depresijo nanjo ne gledamo negativno, temveč obratno postanemo radovedni, kako jo lahko sprejmemo na spoštljiv in radoveden način. To je umetnost. Ko nastopijo panika, depresija itd je veščina, kako lahko delamo z njo, kako jo lahko sprejmemo, kako se lahko pogovorimo z njo, in da cenimo ta pozitivni namen tistega kar nam prinaša (Gilligan, 2012: 31).

Ledena gora zavednega in nezavednega uma

Moj jungovski učitelj Avi Goren Bar iz Izraela me je učil, da je človeški ego podoben vrhu ledene gore. Vidi samega sebe in ne zaznava oziroma s težavo zaznava, kaj je pod gladino morja. Tudi drugi zaznavajo samo ego in če niso ali nismo dovolj tenkočutni in tovrstno izurjeni za notranji jaz, neintuitivni, ne začutimo ledene gore pod morjem. Ta je ogromna simbolika individualnega in kolektivnega nezavednega dela naše podzavesti, da je nezavedno podobni ledeni gori globoko pod morjem. Tam so naši stari spomini, strukture nezavednega uma, ki so jih naši možgani shranili v naše telo od trenutka spočetja do trenutka našega čudovitega življenja. Naš zavedni svet je omejen samo na vidni del ledene gore. To je naš dobri in slab ego, naš zavestni intelekt. Naša civilizacija časti ego tako dober in kot slab in prav je tako vse dotlej, dokler ego ne zaide v prekomerno razraščanje. To imenujemo inflacija. Takrat na plano izbruhnejo vse sence človeške podzavesti,skriti demoni. Slednji fenomen je znameniti psiholog Philip Zimbardo že desetletje nazaj poimenoval Luciferjev učinek.

Hipnoza, ki ji eden največjih hipnoterapevtov Militon Erickson enači s transom je fenomen človeškega nezavednega uma. To je fantastična , popolnoma nenevarna metoda in postopek, s katerim lahko človek prodre v skrivne strukture ledene gore (skrite kotičke podzavesti). To potovanje ni enostavno. V transu potujemo sami, kar dosežemo z urjenjem v samohipnozi ali pa s pomočjo izkušenega coucha, notranjega sopotnika, hipnoterapevta, ki je vreden našega zaupanja. Hipnoza je potemtakem omejeno stanje zavesti, ni stanje zavesti niti stanje spanja. V transu in hipnozi so naša čutila uglašena tako, da slišijo več, čutijo več, zaznavajo več. Najprej se je potrebno prepustiti sprostiti, dopustiti egu, da sreča notranji jaz in se z njim poveže. To je lahko jezik podzavesti, ki ni enak zavestnemu jeziku. Jezik podzavesti je dostopen vsem in vsakomur. Podzavest namreč govori skozi sanje in skozi simbole. O tem nas je pred mnogo leti učil C. G. Jung. Sanje in simboli imajo za posameznika globoko arhetipsko vrednost in pomen (o tem več v nadaljevanjih).

Moderni človek je predvsem bitje razuma. Okrepljen razum in dojemanje sveta pretežno z razumom omogoča nadzorstvo človeka nad človekom,vodje nad skupino in množico. Toda obstaja pa drug način , način ki omogoča povezovanje, sodelovanje, ustvarjanje med ljudmi in pomeni več nove človeškosti. Že Bob Marley je pel: razsvetlimo temo, pa ni bil začuten bil je napačno razumljen… Gilligan zato poudarja, daje potrebno analitično pogledati na zavest. Poznamo tri vrste umov in tri vrste zavesti. Trije umi so naslednji: 1.somatski um (telesni um, občutki, nežno mehko mesto v telesu, duša), 2. kognitivni um (intelekt, zavedanje, duh, sposobnost rasti/širjenja odnosov in 3. inteligenca polja-okolja (odnos do polja-okolja, sistemi,okvir izkušenj, arhetipski um). Ti umi so lahko organizirani na primitivni ravni , na vsakdanji ravni (opisano delovanje v škatli ) in celostno (nenavadni izzivi človeka zunaj škatle) (Gilligan 2012):

Ena od enostavnih poti povezanosti z notranjim jazom s sanjami ali s simboli je poezija in literatura. Poezija je jezik izza jezika..Večina posameznikov hodi po svetu v škatli razumevanja. Če ostanemo v tej škatli razumevanja bomo doživljali le-to, kaj je znotraj. Racionalni jezik človeško zavest ohrani na nivoju škatle, zavestne kontrole uma. Literarni jezik pa je splošen, poetičen in metaforičen, Človeka lahko popelje onkraj škatle, da ne poskušamo samo razumeti, temveč tudi čutiti s telesom in zaslutiti kaj je onkraj naše izkušnje, onkraj škatle.

Gilligan pravi, če hočemo stopiti ven iz škatle, iz zavesti ega, moramo uporabiti jezik, ki se dotakne telesa in njegovih občutkov. Če želite biti učinkovit komunikator se morate dotakniti nečesa znotraj sebe. Način, kako uporabljam jezik bo zbudil nekaj v drugih ljudeh, bo zbudil odziv razuma in telesa. To pa lahko naredi tudi dobra pesem.

Izbral sem pesem slovenskega pesnika Borisa A. Novaka Narcis in Eho. Če upoštevamo Ericksonove jezikovne vzorce ugotovimo, da gre za pogovor med egom in selfom (notranjim jazom- dušo).

Narcis in eho

sonet z odmevom

Boris A. Novak

V zraku slišim čudežno zvenenje............Venenje

Kdor toži z glasom tihim kakor svila..............Vila

Si lastno kri in krila je užila...........................Žila

Zakleta v odmeve in lebdenje....................Bdenje

Vseeno! Voda je tako brezdanja................Zdanja

Da ulovi lesket vseh zvezd noči......................Oči

Le kaj se na gladini zaiskri.............................Kri

Zrcalna slika do neba prostrana...................Rana

Bolj kakor vsaka druga je resnična..............Nična

Ta moja koža bela roža snežna.................Nežna

In usta sama sebi neizbežna.....................Bežna

In moja večna postelja bo struga.................Truga

Kako le sebe samega ljubiti.........................Ubiti

Kako brez ljubljenega jaza biti.........................Iti

.....................................................................Ti

.....................................................................Ti

Vir: https://sl.wikisource.org/wiki/Narcis_in_eho

Naslednjič bom osvetlil zgodovino, vrste in uporabo hipnoze v praksi.

Viri:

Gilligan Stephan (2012), Generative Trance, The Experiance from Creative Flow, Crown H.Pb. USA.

Vujasinovič M. (2015), Gradivo za praktika hipnoze, Inštitut za nevro-lingvistično programiranje, Ljubljana.

Tapperwein Kurt (1984), Visoka šola hipnoze, Heterohipnoza- Avtohipnoza, Praktična pomoč za vsakogar, Prosvjeta, Zagreb.

Erickson Milton H. Rossi Ernest L. Rossi SheilaI. (1976), Hypnotic Realities, The Induction of Clinical Hypnosis and Forms of INdirect Suggestions, Irvington Pb. USA.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page